Placki z gruszkami. Pokochają je i mali, i duzi
Co zrobić z gruszek na szybko? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Placki z gruszkami są najlepszym wyborem. Puszyste, delikatne i aromatyczne placki jogurtowe to pomysł nie tylko na słodką przekąskę czy deser. Można serwować je na śniadanie lub kolację. Oto łatwy przepis na placki z gruszkami, które zachwycą smakiem.
Jak zrobić placki z gruszkami?
Gruszkowe placuszki robi się prosto i szybko. Ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Najpierw trzeba przygotować ciasto z mąki pszennej, jajek, cukru i jogurtu naturalnego. Smak placków podkręca cukier z prawdziwą wanilią. Składniki miksuje się do uzyskania gładkiego ciasta, które musi odpocząć pół godziny. Do ciasta dodaje się pokrojone w kostkę gruszki. Pozostaje już tylko usmażenie puszystych placuszków.
Przepis na placki z gruszkami
- To prosty przepis na przepyszne placki gruszkowe.
- Czas przygotowania jest krótki. Danie robi się w niecałą godzinę.
- Lista składników nie jest długa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne.
- Placki udadzą się za każdym razem, jeżeli jogurt i jajka będą miały temperaturę pokojową. Trzeba pamiętać, aby wcześniej wyjąć je z lodówki.
- Smak placków podkręcą korzenne przyprawy jak cynamon, kardamon czy imbir.
- Do placków można wykorzystać bardzo dojrzałe gruszki. Dzięki temu na pewno się nie zmarnują.
Kiedy podawać placki z gruszkami?
Słodkie i puszyste placki to odpowiedź na pytanie, co zrobić z gruszek na śniadanie. Uwielbiają je dzieci, więc to właśnie one będą najbardziej zadowolone z pierwszego posiłku w takiej formie. Placki można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Nawet nie trzeba ich odgrzewać, ponieważ pysznie smakują na zimno. To również propozycja na kolację.
Z czym podawać placki z gruszkami?
Placki jogurtowe z dodatkiem gruszek pysznie smakują bez żadnych dodatków. Danie będzie jeszcze lepsze, jeżeli posypie się je cukrem pudrem lub poda skropione miodem czy syropem klonowym. Do placków można też przygotować sałatkę owocową i zaserwować z bitą śmietaną. W takiej wersji będą świetnym deserem.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 gruszki
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do miski przesiać mąkę z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wlać jogurt. Zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut.
- Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w małą kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć na małym ogniu około 2 minut z obu stron, aż będą rumiane. Przekładać na talerz lub deskę i przykryć, aby nie ostygły.
- Podawać od razu z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, owocami lub dżemem.