Naleśniki ze szpinakiem
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Łatwy przepis na naleśniki ze szpinakiem! Sprawdź, jak zrobić szybkie naleśniki ze szpinakiem, cebulą i żółtym serem. Puszyste i sycące, doskonale sprawdzą się na obiad lub kolację. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- Na nadzienie:
- 80 dag szpinaku
- 3 dag tłuszczu
- 5 dag cebuli, sól
- 4 dag sera tylżyckiego
- 2 dag bułki tartej
- 6 dag bułki tartej do panierowania
- Na ciasto:
- 2 jaja, sól
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 20 dkg mąki
- skórka słoniny do smarowania patelni
- 4 dkg tłuszczu do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak przebrać, odrzucić korzonki, opłukać, ugotować na osolonej wodzie. Odcedzić, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę.
- Cebulę obrać, pokrajać w drobną kosteczkę, usmażyć na jasnozłoty kolor.
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Szpinak, cebulę, ser połączyć razem, wymieszać dokładnie, osolić, dodać 1 łyżkę tartej bułki.
- Przyrządzić ciasto. Odłożyć 4-5 łyżek stołowych ciasta naleśnikowego.
- Na usmażone naleśniki nakładać równo nadzienie. Zawinąć boki na 2-3 cm i przeciwne tak samo, złożyć na pół, żeby powstała „książeczka”, maczać w cieście naleśnikowym, osypać tartą bułeczką. Osmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron.
- Usmażone naleśniki ułożyć na półmisku, opierając jeden o drugi. Naleśniki ze szpinakiem można podawać z sosem pomidorowym, koperkowym lub innym.