Naleśniki zapiekane z serem i szynką
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Przepis na wyśmienite naleśniki z serem twarogowym i szynką, zapiekane w piecu, to świetna odmiana dla tradycyjnych naleśników z patelni. Naleśniki z serem i szynką podajemy posypane prażonymi migdałami, ewentualnie polane sosem beszamelowym. Mmm, palce lizać!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- sól
- Nadzienie:
- 25 dag tłustego sera twarogowego
- 1/2 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 20 dag szynki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz, sól
- tłuszcz do wysmarowania patelni i naczynia żaroodpornego np. oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko, 1 szklankę wody, jajka, mąkę i szczyptę soli miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 30 minut.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tłuszcz i smażymy naleśniki.
- Następnie przygotowujemy nadzienie: siekamy cebulę, twaróg ucieramy na konsystencję kremu i dodajemy sól, pieprz, zioła, cebulę starannie mieszając wszystkie składniki.
- Szynkę kroimy na plastry. Każdy naleśnik dokładnie smarujemy masą serową i kładziemy na nim plasterek szynki. Jeżeli lubimy dużo sera, możemy dodatkowo posmarować jedną warstwę i następnie zwinąć w rulon.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naleśniki.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Naleśniki polewamy śmietaną i zapiekamy przez około 2-15 minut.
- Płatki migdałowe zrumieniamy na suchej patelni i przed podaniem posypujemy naleśniki. Smacznego!