Naleśniki z nadzieniem jogurtowym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Naleśniki z nadzieniem jogurtowym to doskonały przepis zarówno na słodkie drugie danie jak i na podwieczorek. Nadzienie z jogurtu mascarpone sprawia, że naleśniki mają wyjątkowo delikatny, kremowy smak. Wypróbuj przepis na naleśniki z nadzieniem jogurtowym według poniższego przepisu.
SKŁADNIKI
- Ciasto naleśnikowe:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki Kefiru 2% Piątnica
- 1 szklanka Mleka 3,2% Piątnica
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1 Jogurt Milandia z mascarpone 250 g Piątnica
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej, sól łączymy na jednolitą masę.
- Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
- Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Obsmażamy delikatnie na maśle.
- Naleśniki podajemy z ubitą 30% śmietanką oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Milandia 250 g i łyżki cukru pudru.