Naleśniki z nadzieniem jogurtowym

2018-04-17
materiały prasowe Piątnica
Naleśniki z nadzieniem jogurtowym
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki z nadzieniem jogurtowym są delikatne i kremowe w smaku
łatwy
45 min
4

Naleśniki z nadzieniem jogurtowym to doskonały przepis zarówno na słodkie drugie danie jak i na podwieczorek. Nadzienie z jogurtu mascarpone sprawia, że naleśniki mają wyjątkowo delikatny, kremowy smak. Wypróbuj przepis na naleśniki z nadzieniem jogurtowym według poniższego przepisu. 

Składniki

Ciasto naleśnikowe:

5 jaj

1/2 szklanki Kefiru 2% Piątnica

1 szklanka Mleka 3,2% Piątnica

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 szklanka mąki pszennej

szczypta soli

Nadzienie:

1 Jogurt Milandia z mascarpone 250 g Piątnica

1 cukier waniliowy

2-3 łyżki cukru pudru

łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej, sól łączymy na jednolitą masę.

Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Obsmażamy delikatnie na maśle.

Naleśniki podajemy z ubitą 30% śmietanką oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Milandia 250 g i łyżki cukru pudru.

materiały prasowe Piątnica
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE