Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem to przepyszne i niedrogie danie. Ich przygotowanie, mimo długiej listy składników, nie jest skomplikowane. Tak przyrządzone naleśniki są pełne smaku i efektowne.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- NALEŚNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- duża szczypta soli
- NADZIENIE:
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- bazylia suszona
- olej do smażenia
- SOS BESZAMELOWY:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 25 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować naleśniki ubijając mikserem wszystkie składniki na gładką masę. Odstawić ciasto na ok. 30 minut, żeby "odpoczęło". Gdyby po tym czasie okazało się za gęste, należy dodać odrobinę wody.
- Smażyć cienkie naleśniki.
- Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie, po czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania bardzo gęstego sosu.
- Wykładać porcje tak przygotowanego farszu na naleśniki i zawijać w ruloniki.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem.
- Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, żeby nie zrobiły się grudki. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i zagotować.
- Wlać sos na wierzch naleśników w naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 30 min. Wierzch dodatkowo można posypać żółtym serem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?