Naleśniki z kalarepą

2021-03-29
Naleśniki z kalarepą
Autor: Shutterstock Zapiekane naleśniki z kalarepą można przygotować wcześniej i zapiec przed samym podaniem
łatwy
45 min
4

Przepis na oryginalne w smaku wytrawne naleśniki z nadzieniem z kalarepy. Sprawdź, jak smakują naleśniki zapiekany z tym popularnym warzywem. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 125 ml gazowanej wody
  • 250 ml chudego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 50 dag kalarepy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 15 dag sera mozarella
  • 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/8 l śmietany
  • sól, pieprz i zioła wg uznania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, jaj, mleka, wody i oleju robimy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni smażymy nieco grubsze niż zwykle naleśniki i odkładamy w ciepłe miejsce.
  • Przyrządzamy farsz. Kalarepę obieramy i kroimy w drobną kostkę, gotujemy w warzywnym bulionie ok. 10 minut, a następnie odcedzamy zachowując wywar.
  • Z 3 łyżek masła i łyżki mąki przygotowujemy w rondlu zasmażkę. Wlewamy do niej wywar z kalarepy, śmietanę, przyprawy i dokładnie mieszamy powstały sos. Gdy osiągnie gładką konsystencję, dodajemy go do ugotowanej kalarepy i wsypujemy zioła. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Na naleśniki nakładamy gęstszą zawartość sosu i składamy je w kopertę, albo w żaroodpornym naczyniu układamy jeden na drugim, jak tort. Całość zalewamy pozostałym rzadkim sosem.
  • Posypujemy utartą mozzarellą, drobniutko posiekanymi orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 15 minut. Znakomicie smakują podane z czerwonym barszczem.