Naleśniki z jabłkami - prosty przepis na deser
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Podajemy łatwy przepis na pyszne naleśniki z jabłkami, danie doskonałe na bezmięsny obiad lub deser. Sprawdź, jak zrobić naleśniki z nadzieniem jabłkowym z aromatyczną nutką wanilii i cynamonu.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 ml mleka
- 150 g mąki do naleśników
- 70 ml wody
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka roztopionego masła (lub 50 g stopionego oleju kokosowego)
- Farsz:
- 4 spore jabłka
- 2 łyżki cynamonu
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier do smaku, w zależności od smaku jabłek, ok 2-3 łyżek
- cukier puder
- cynamon mielony
- rodzynki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki ciasta dokładnie wymieszać, najlepiej w blenderze. Pozwolić ciastu odpocząć przez około 15 minut. Następnie smażyć cienkie naleśniki.
- Jabłka na farsz pokroić i uprażyć w garnku, tak by zostały widoczne kawałki jabłek. Pod koniec prażenia dodać cynamon i cukier – do smaku, w zależności od stopnia kwaśności jabłek. Można dodać rodzynki.
- Na każdy naleśnik nakładać farsz, najlepiej na 1 połowę, tak by naleśnik ładnie udało się złożyć "na cztery".
- Gotowe naleśniki zjabłkami podgrzać na patelni z masłem, by stały się chrupiące, oprószyć odrobiną cukru pudru i cynamonu. Podawać ciepłe.