Naleśniki z jabłkami - prosty przepis na deser

2018-04-17
Naleśniki z jabłkami - prosty przepis na deser
Autor: Shutterstock Naleśniki z jabłkami to fantastyczny przepis na deser dla całej rodziny.
łatwy
15 min
4

Podajemy łatwy przepis na pyszne naleśniki z jabłkami, danie doskonałe na bezmięsny obiad lub deser. Sprawdź, jak zrobić naleśniki z nadzieniem jabłkowym z aromatyczną nutką wanilii i cynamonu. 

Składniki

Ciasto:

250 ml mleka

150 g mąki do naleśników

70 ml wody

2 jajka

1 łyżka cukru

szczypta soli

1 łyżka roztopionego masła (lub 50 g stopionego oleju kokosowego)

Farsz:

4 spore jabłka

2 łyżki cynamonu

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

cukier do smaku, w zależności od smaku jabłek, ok 2-3 łyżek

cukier puder

cynamon mielony

rodzynki (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Składniki ciasta dokładnie wymieszać, najlepiej w blenderze. Pozwolić ciastu odpocząć przez około 15 minut. Następnie smażyć cienkie naleśniki. 

Jabłka na farsz pokroić i uprażyć w garnku, tak by zostały widoczne kawałki jabłek. Pod koniec prażenia dodać cynamon i cukier – do smaku, w zależności od stopnia kwaśności jabłek. Można dodać rodzynki.

Na każdy naleśnik nakładać farsz, najlepiej na 1 połowę, tak by naleśnik ładnie udało się złożyć "na cztery".

Gotowe naleśniki zjabłkami podgrzać na patelni z masłem, by stały się chrupiące, oprószyć odrobiną cukru pudru i cynamonu. Podawać ciepłe.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE