Naleśniki orkiszowe z polędwiczką i konfiturowaną cebulą: przepis Remigiusza Rączki
2021-03-29

średni
50 min
4
Naleśniki są wyjątkowo wdzięcznym daniem - mogą być zwykłe codzienne, a łatwo je zmienić w wykwintne danie. Takimi są na pewno naleśniki z polędwiczką i konfiturą z cebuli. Podajemy przepis Remigiusza Rączki z programu "Rączka gotuje".
ZOBACZ MATERIAŁ WIDEO:
SKŁADNIKI
- ciasto naleśnikowe (na 4 szt.):
- mąka orkiszowa – 300 g
- sól – szczypta
- jajko – 2 szt.
- woda mineralna gazowana – 500 ml
- masło klarowane – 2 łyżki
- farsz:
- polędwiczki wieprzowe – 60 dag
- sól, pieprz – do smaku
- masło klarowane – 2 łyżki
- pieprz kolorowy ziarnisty – 1 łyżka
- papryka słodka – 1 łyżka
- cebula konfiturowana:
- cebula – 0,5 kg
- masło – 1 łyżka
- cukier – 1 łyżka
- białe wino wytrawne – 150 ml
- sól – do smaku
- sos grzybowy:
- podgrzybki świeże – 100 g
- cebula – 1 szt.
- masło – 0,5 łyżki
- śmietana kremówka – 150 ml
- wino białe wytrawne – 1 łyżka
- sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ciasto naleśnikowe i daj mu odpocząć 30 minut.
- W tym czasie przygotuj konfiturę z cebuli - pokrój ją na półplasterki i podsmaż na maśle z dodatkiem cukru. W połowie smażenia dodaj białe wino, a następnie odparuj całość.
- Pokrój polędwiczkę w drobne kawałki i usmaż na maśle klarowanym z dodatkiem pieprzu i papryki.
- Przygotuj sos grzybowy: podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę na klarowanym maśle, gdy się zeszkli, dodaj świeże lub mrożone grzyby. Podduś, a następnie dodaj śmietankę. Zredukuj sos.
- Usmaż naleśniki. Nadziewaj je mięsem oraz konfiturą z cebuli, złóż w trójkąty i serwuj polane sosem grzybowym.