Naleśniki gryczane z owocami

2018-04-17
Marta Szloser
Naleśniki gryczane z ubitym białkiem
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki gryczane są bezglutenowe i mają niski indeks glikemiczny 
łatwy
15 min
4

Wypróbuj przepis na naleśniki gryczane z owocami, jeśli masz ochotę zjeść na obiad coś słodkiego, ale nie przesyconego kaloriami i bezglutenowego. Naleśniki z mąki gryczanej są niskokaloryczne, bogatsze w cenne składniki odżywcze oraz intensywniejsze w smaku. Można je przyrządzać będą na diecie bezglutenowej lub dbając o niski indeks glikemiczny potraw. 

Składniki

50 g mąki gryczanej

50 g mąki razowej

1 jajko

8 łyżeczek oliwy z oliwek

300 ml odtłuszczonego mleka

świeże owoce (najlepiej brzoskwinie, truskawki lub maliny)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do przesianej wcześniej przez sitko mąki, dodaj ubite z mlekiem jajko. Mieszaj, aż do uzyskania płynnej masy, bez grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dolać trochę mleka. Odstaw przygotowaną masę na 20 minut, a potem ponownie wymieszaj.

Wylej łyżeczkę oliwy na patelnię, podgrzej ją, a następnie wylej 2 łyżki ciasta. Rozprowadź masę tak, by zajęło całą powierzchnię patelni. Każdą ze stron smaż przez około 2 minut, czekając aż się zarumienią.

Umyj i jeśli trzeba pokrój owoce, ułóż je na naleśniku, a następnie zawiń jego końce.

Naleśniki podawaj posypane cukrem pudrem.

Marta Szloser
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE