Naleśniki gryczane z owocami

2021-03-29
Marta Szloser
Naleśniki gryczane z ubitym białkiem
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki gryczane są bezglutenowe i mają niski indeks glikemiczny 
łatwy
15 min
4

Wypróbuj przepis na naleśniki gryczane z owocami, jeśli masz ochotę zjeść na obiad coś słodkiego, ale nie przesyconego kaloriami i bezglutenowego. Naleśniki z mąki gryczanej są niskokaloryczne, bogatsze w cenne składniki odżywcze oraz intensywniejsze w smaku. Można je przyrządzać będą na diecie bezglutenowej lub dbając o niski indeks glikemiczny potraw. 

SKŁADNIKI

  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki razowej
  • 1 jajko
  • 8 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 300 ml odtłuszczonego mleka
  • świeże owoce (najlepiej brzoskwinie, truskawki lub maliny)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej wcześniej przez sitko mąki, dodaj ubite z mlekiem jajko. Mieszaj, aż do uzyskania płynnej masy, bez grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dolać trochę mleka. Odstaw przygotowaną masę na 20 minut, a potem ponownie wymieszaj.
  • Wylej łyżeczkę oliwy na patelnię, podgrzej ją, a następnie wylej 2 łyżki ciasta. Rozprowadź masę tak, by zajęło całą powierzchnię patelni. Każdą ze stron smaż przez około 2 minut, czekając aż się zarumienią.
  • Umyj i jeśli trzeba pokrój owoce, ułóż je na naleśniku, a następnie zawiń jego końce.
  • Naleśniki podawaj posypane cukrem pudrem.
Marta Szloser