Naleśniki dyniowe: najlepszy przepis na najzdrowsze naleśniki
2021-11-08
łatwy
10 min
4
Dieta wegetariańska
Naleśniki dyniowe są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Wilgotne ciasto naleśnikowe doskonale nadaje się zarówno do nadziewania farszami słodkimi, jak i wytrawnymi. Można iść na całość i dyniowe naleśniki podać z dżemem z dyni i pomarańczy lub z curry z dynią i soczewicą. W każdym przypadku to pyszności!
SKŁADNIKI
- 1½ szklanki puree z dyni
- 1½ mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki i jeszcze 2-4 łyżki
- 4 łyżki stopionego masła
- ¼ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przecier z dyni zmiksować z jajkami i solą. Następnie dolać mleko i ponownie zmiksować.
- Do mieszaniny dyni, jajek i mleka dodać mąki. Zamieszać ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Na koniec do ciasta dodać stopione masło i wymieszać.
- Smażyć na suchej patelni. Ewentualnie z niewielką ilością tłuszczu.
- Naleśniki podawać zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!