Naleśniki dyniowe: najlepszy przepis na najzdrowsze naleśniki

Naleśniki dyniowe: najlepszy przepis na najzdrowsze naleśniki
Autor: Shutterstock.com Sterta naleśników dyniowych z masłem
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Naleśniki dyniowe są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Wilgotne ciasto naleśnikowe doskonale nadaje się zarówno do nadziewania farszami słodkimi, jak i wytrawnymi. Można iść na całość i dyniowe naleśniki podać z dżemem z dyni i pomarańczy lub z curry z dynią i soczewicą. W każdym przypadku to pyszności! 

SKŁADNIKI

  • 1½ szklanki puree z dyni
  • 1½ mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki i jeszcze 2-4 łyżki
  • 4 łyżki stopionego masła
  • ¼ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przecier z dyni zmiksować z jajkami i solą. Następnie dolać mleko i ponownie zmiksować.
  • Do mieszaniny dyni, jajek i mleka dodać mąki. Zamieszać ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
  • Na koniec do ciasta dodać stopione masło i wymieszać.
  • Smażyć na suchej patelni. Ewentualnie z niewielką ilością tłuszczu. 
  • Naleśniki podawać zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. 
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zobacz GALERIĘ Ciasto z dynią - 12 przepisów na ciasta dyniowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej