Naleśniki cesarskie z czarnym bzem: oryginalny przepis

2021-03-29
Cafe Muzeum w Cieszynie
nalesniki-cesarskie-z-czarnym-bzem-oryginalny-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki to danie wielu możliwości - w zależności od tego, czym są nadziane, mogą być daniem głównym, deserem, przystawką
średni
60 min
4

Kwiaty czarnego bzu są jak najbardziej jadalne. Jak je wykorzystać w kuchni? Można z nimi usmażyć naleśniki i stworzyć w ten sposób wykwintny deser - podawany z dodatkiem egzotycznego mango.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 garści (około 1 i 1/2 szklanki) kwiatów czarnego bzu (bez zielonych łodyżek) - kwiatów czarnego bzu nie płuczemy, bowiem z wodą wypłukujemy najcenniejsze zawartości
  • olej do smażenia
  • 2 owoce dojrzałego mango 
  • sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zerwij baldachy kwiatów czarnego bzu i rozłóż je na 15 - 20 min. na ściereczce aby powychodziły "żyjątka"
  • Z baldachów odetnij zielone części
  • Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, następnie dodaj kwiaty czarnego bzu i wymieszaj
  • Smaż z każdej strony naleśniki na złocisty kolor
  • Obierz mango, jedno pokrój w plastry, a drugie zmiksuj z cytryną na gładką masę
  • Kładź na naleśnik 1 - 2 plastry mango, zroluj, przekrój na połowę i polej sosem z mango.
Cafe Muzeum w Cieszynie