Naleśniki cesarskie z czarnym bzem: oryginalny przepis

2018-04-17
Cafe Muzeum w Cieszynie
nalesniki-cesarskie-z-czarnym-bzem-oryginalny-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki to danie wielu możliwości - w zależności od tego, czym są nadziane, mogą być daniem głównym, deserem, przystawką
średni
60 min
4

Kwiaty czarnego bzu są jak najbardziej jadalne. Jak je wykorzystać w kuchni? Można z nimi usmażyć naleśniki i stworzyć w ten sposób wykwintny deser - podawany z dodatkiem egzotycznego mango.

Składniki

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki orkiszowej

1 i 1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody gazowanej

2 jajka

2-3 łyżki cukru

szczypta soli

2 garści (około 1 i 1/2 szklanki) kwiatów czarnego bzu (bez zielonych łodyżek) - kwiatów czarnego bzu nie płuczemy, bowiem z wodą wypłukujemy najcenniejsze zawartości

olej do smażenia

2 owoce dojrzałego mango 

sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zerwij baldachy kwiatów czarnego bzu i rozłóż je na 15 - 20 min. na ściereczce aby powychodziły "żyjątka"

Z baldachów odetnij zielone części

Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, następnie dodaj kwiaty czarnego bzu i wymieszaj

Smaż z każdej strony naleśniki na złocisty kolor

Obierz mango, jedno pokrój w plastry, a drugie zmiksuj z cytryną na gładką masę

Kładź na naleśnik 1 - 2 plastry mango, zroluj, przekrój na połowę i polej sosem z mango.

Cafe Muzeum w Cieszynie
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE