Naleśniki budyniowe bez jajek: łatwy przepis na naleśniki z budyniu w proszku

Naleśniki budyniowe bez jajek: łatwy przepis na naleśniki z budyniu w proszku
Autor: Shutterstock Delikatne naleśniki budyniowe o aksamitnej teksturze podane z kajmakiem i orzechami
łatwy
15 min
4

Naleśniki budyniowe są delikatne i elastyczne. Można je składać na wiele sposobów. A smak po prostu obezwładnia zmysły. Są tak pyszne, że pryskają wszelkie hamulce. Moim zdaniem to najlepsze naleśniki do słodkich deserów.

 

Zobacz galerię najlepszych przepisów na naleśniki:

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki oleju
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mleka wlać olej i zmiksować.
  • Do mleka dodać budyń waniliowy, mąkę i cukier. Wymieszać.
  • Ciasto odstawić na 30 minut. W tym czasie uwolni się gluten, który nada ciastu elastyczność. 
  • Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
  • Podawać z dżemem, nutellą lub kremem kajmakowym lub świeżymi owocami i miodem. 
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej