Naleśniki z ziemniakami i serem

2021-03-29
Naleśniki z ziemniakami i serem
Autor: Shutterstock Naleśniki z ziemniakami i serem to pyszne danie obiadowe. 
łatwy
50 min
4

Klasyczne nadzienie do pierogów ruskich możesz wykorzystać do naleśników. Wystarczy zmielić ziemniaki z serem i zawinąć w naleśnik, a jeśli chcesz, może naleśniki dodatkowo obtoczyć w bułce tartej i podawać  jak krokiety. Wypróbuj rewelacyjny pomysł na naleśniki z ziemniakami i z serem!

Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki

SKŁADNIKI

  • 10 naleśników
  • Nadzienie:
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag białego, tłustego sera
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu czarnego
  • sól
  • Do panierowania:
  • 2 jajka
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na sklarowanym maśle usmażyć naleśniki dodając do ciasta odrobinę cukru.
  • Przygotować nadzienie: ziemniaki ugotować, odcedzić i jeszcze gorące rozgnieść widelcem. Cebulę posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Ser rozkruszyć. Do miski włożyć kartofle, ser, cebulę razem z tłuszczem. Dodać sól i pieprz. Wymieszać, ale nie rozcierać. W nadzieniu powinny być grudki sera i kartofli.
  • Usmażone naleśniki smarować nadzieniem i zwijać w rulony. Panierować w rozbitym jajku i tartej bułce. Zrumienić na maśle z obu stron.
  • Przed podaniem polać stopioną słoniną z dużymi skwarkami lub oddzielnie podać śmietanę.