Naleśniki z ziemniakami i serem
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Klasyczne nadzienie do pierogów ruskich możesz wykorzystać do naleśników. Wystarczy zmielić ziemniaki z serem i zawinąć w naleśnik, a jeśli chcesz, może naleśniki dodatkowo obtoczyć w bułce tartej i podawać jak krokiety. Wypróbuj rewelacyjny pomysł na naleśniki z ziemniakami i z serem!
Polecamy także: Przepis na krokiety z grzybami oraz Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki
SKŁADNIKI
- 10 naleśników
- Nadzienie:
- 50 dag ziemniaków
- 25 dag białego, tłustego sera
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu czarnego
- sól
- Do panierowania:
- 2 jajka
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na sklarowanym maśle usmażyć naleśniki dodając do ciasta odrobinę cukru.
- Przygotować nadzienie: ziemniaki ugotować, odcedzić i jeszcze gorące rozgnieść widelcem. Cebulę posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Ser rozkruszyć. Do miski włożyć kartofle, ser, cebulę razem z tłuszczem. Dodać sól i pieprz. Wymieszać, ale nie rozcierać. W nadzieniu powinny być grudki sera i kartofli.
- Usmażone naleśniki smarować nadzieniem i zwijać w rulony. Panierować w rozbitym jajku i tartej bułce. Zrumienić na maśle z obu stron.
- Przed podaniem polać stopioną słoniną z dużymi skwarkami lub oddzielnie podać śmietanę.