Jak zrobić najlepsze domowe naleśniki?
2021-03-31
łatwy
15 min
4
Podajemy przepis na idealne naleśniki. Sprawdź, jak zrobić dobre ciasto naleśnikowe, delikatne, miękkie i wilgotne, w które zawiniesz ulubione nadzienie. Poniższe wskazówki pomogą ci uzyskać doskonałą konsystencję ciasta na naleśniki.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczka soli
- 10 g masła
- 250 ml mleka pełnotłustego
- 3 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsypać mąkę, dodać do niej rozmącone jajka i sól, wlać mleko i 2 łyżki wody. Dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się w gładką masę.
- Masło roztopić w małym rondlu, a następnie wymieszać z masą. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie dodać 1 łyżkę wody i zamieszać.
- Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu wlewając na patelnię niecałą chochelkę ciasta.