Jak zrobić meksykańską tortillę?
2021-03-29
średni
45 min
4
Smakowita tortilla po meksykańsku, jest najlepsza z mąki kukurydzianej, ale do jej przygotowania można użyć też pszennej lub żytniej. Sprawdź, jak zrobić dobrą tortillę na sposób meksykański?
Lubisz kuchnię meksykańską? ZOBACZ WIDEO z przepisem na nachos z ziemniaków
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- FARSZ:
- 1 opakowanie mrożonej meksykańskiej mieszanki warzywnej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oleju do smażenia
- bazylia
- oregano
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzany na patelni olej wsypać mrożone warzywa, przykryć i mieszając, smażyć, aż zmiękną.
- Dodać pomidory z zalewą i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić farsz ziołami, pieprzem i solą.
- Do miski wsypać mąkę, dodaj sól, czosnek i masło. Wyrabiać dłonią, powoli dolewając wodę, aż powstanie gładkie ciasto.
- Zrobić z niego wałek, pokroić na 12 równych części, uformować z nich kulki i rozwałkować na cienkie okrągłe placki.
- Smażyć je po 2-3 minuty z każdej strony na suchej patelni teflonowej.
- Placki nadziać farszem i zwinąć, tworząc rożki.