Jak zrobić meksykańską tortillę?
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Smakowita tortilla po meksykańsku, jest najlepsza z mąki kukurydzianej, ale do jej przygotowania można użyć też pszennej lub żytniej. Sprawdź, jak zrobić dobrą tortillę na sposób meksykański?
Lubisz kuchnię meksykańską? ZOBACZ WIDEO z przepisem na nachos z ziemniaków
SKŁADNIKI
- CIASTO:
 - 2 szklanki mąki kukurydzianej
 - 4 łyżki masła
 - 1 łyżeczka soli
 - 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
 - 1,5 szklanki ciepłej wody
 - FARSZ:
 - 1 opakowanie mrożonej meksykańskiej mieszanki warzywnej
 - 1 puszka krojonych pomidorów
 - 2 łyżki oleju do smażenia
 - bazylia
 - oregano
 - zioła prowansalskie
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzany na patelni olej wsypać mrożone warzywa, przykryć i mieszając, smażyć, aż zmiękną.
 - Dodać pomidory z zalewą i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić farsz ziołami, pieprzem i solą.
 - Do miski wsypać mąkę, dodaj sól, czosnek i masło. Wyrabiać dłonią, powoli dolewając wodę, aż powstanie gładkie ciasto.
 - Zrobić z niego wałek, pokroić na 12 równych części, uformować z nich kulki i rozwałkować na cienkie okrągłe placki.
 - Smażyć je po 2-3 minuty z każdej strony na suchej patelni teflonowej.
 - Placki nadziać farszem i zwinąć, tworząc rożki.