Ciasteczka Dorayaki: japońskie naleśniczki z pastą fasolową
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Ciasteczka Dorayaki to japoński deser, który urzeknie każdego gościa na twoim przyjęciu. Podawaj go z herbatą Asian Temple, która wzbogaci jego egzotyczny smak.
SKŁADNIKI
- Składniki na 4 ciasteczka:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki sody do pieczenia
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka przesianej mąki
- olej roślinny do smażenia
- Składniki na nadzienie – pastę anko:
- 250 g czerwonej fasoli
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania nadzienia – pasty anko. Do głębokiego garnka wlej wodę i wsyp fasolę. Postaw na duży ogień i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz o połowę ogień i gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź. Włóż z powrotem fasolę do garnka i dodaj około 4 szklanki wody. Gotuj na średnim ogniu aż do momentu wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj fasolę przez około godzinę lub do momentu, gdy zmięknie. Następnie odlej większość wody. Dodaj cukier, sól i gotuj do momentu odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia.
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i dokładnie roztrzep. Rozpuść sodę w wodzie i dodaj do jajek. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Podgrzej patelnię i dodaj odrobinę tłuszczu.
- Nabierz trochę ciasta, uformuj okrągłe ciastka i połóż na patelnię.
- Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, obróć ciasto. Powtarzaj to aż do uzyskania 8 ciastek. Zostaw do ostygnięcia.
- Następnie ciasteczka połącz w pary. Na jedną połówkę nałóż wcześniej przygotowaną słodką pastę anko i przykryj drugą połówką. Delikatnie ściśnij brzegi połówek, aby się ze sobą połączyły.
- Podawaj do popołudniowej herbaty