Chrupiące naleśniki pomarańczowo-cytrynowe

2018-04-17
Chrupiące naleśniki pomarańczowe z malinami
Autor: Shutterstock Bardzo słodkie i niezwykle smaczne naleśniki w stylu francuskim z malinami
łatwy
45 min
4

Naleśniki na baaardzo słodko. Wypróbuj przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym na bazie miodu i białego wina, oblane sokiem z malin. Tak rozkosznego deseru jeszcze nie jadłeś! 

Składniki

Ciasto:

1/4 szklanki mleka

1/2 szklanki mąki

1 łyżka cukru

2 jajka

tłuszcz do smażenia

Sos:

2 pomarańcze

1 cytryna

4 łyżki masła

2 łyżki cukru

2 łyżki miodu

1/4 szklanki białego wina wytrawnego

2 łyżki soku z malin

25 dag malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zmieszać mąkę, mleko, sos, cukier i jajka, zmiksować, rozprowadzić wodą do konsystencji gęstej śmietany.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kolejno naleśniki.

Pomarańcze i cytrynę sparzyć, osuszyć, obrać ze skórki. Skórkę pokroić, a z owoców wycisnąć sok.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i miód. Cały czas mieszając, podgrzewać aż masa zbrązowieje. Następnie dodać wino, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny. Gotować 10 min.

Naleśniki włożyć do sosu. Polać likierem i sokiem z malin. Trzymać na małym ogniu kilka minut, po czym przewrócić 2-3 razy.

Gotowy deser posypać malinami.