Chrupiące naleśniki pomarańczowo-cytrynowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Naleśniki na baaardzo słodko. Wypróbuj przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym na bazie miodu i białego wina, oblane sokiem z malin. Tak rozkosznego deseru jeszcze nie jadłeś!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- tłuszcz do smażenia
- Sos:
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 łyżki soku z malin
- 25 dag malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmieszać mąkę, mleko, sos, cukier i jajka, zmiksować, rozprowadzić wodą do konsystencji gęstej śmietany.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kolejno naleśniki.
- Pomarańcze i cytrynę sparzyć, osuszyć, obrać ze skórki. Skórkę pokroić, a z owoców wycisnąć sok.
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i miód. Cały czas mieszając, podgrzewać aż masa zbrązowieje. Następnie dodać wino, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny. Gotować 10 min.
- Naleśniki włożyć do sosu. Polać likierem i sokiem z malin. Trzymać na małym ogniu kilka minut, po czym przewrócić 2-3 razy.
- Gotowy deser posypać malinami.