Tagliatelle z grzybami - jak zrobić?

2021-03-29
PUF
jak-zrobic-tagliatelle-z-grzybami.jpg
Autor: photos.com Jak zrobić tagliatelle z grzybami?
łatwy
25 min
4

Danie z katalogu: "robimy dobre wrażenie". Proste, stosunkowo niedrogie, zajmuje mało czasu. Tajemnica tkwi w dobrej jakości makaronie (tu nie ma co oszczędzać), dozowaniu masła przez cały proces przygotowania potrawy i pilnowaniu patelni: trzeba ją zdjąć z ognia na sekundę przed spaleniem. Sprawdź, jak zrobić tagliatelle z grzybami?

SKŁADNIKI

  • garść suszonych grzybów, np. borowików
  • makaron tagliatelle
  • masło
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na noc.
  • Na głębokiej patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (na klarowanym maśle, a jeśli takiego nie macie - na zwykłym; warto wtedy dodać szklankę wody, poczekać aż cebula się poddusi i dopiero pozwolić jej "dojść" na maśle).
  • Grzyby wyjąć, pokroić w paseczki i razem z wodą, w której się moczyły dodać do cebuli, gdy płyn odparuje, dodać masło, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.
  • W międzyczasie ugotować tagliatelle według instrukcji na opakowaniu - pamiętajcie, że takiego makaronu się nie hartuje zimną wodą, tylko odcedza.
  • Kiedy grzyby z cebulą zaczną się smażyć, wrzucić na patelnię makaron, dodać jeszcze odrobinę masła i posiekaną pietruszkę.
  • Smażyć mieszając i potrząsając patelnią prawie do przypalenia. Trzeba zachować czujność, żeby nie zwęglić grzybów.
  • Podawać z białym wytrawnym winem lub jeszcze lepiej - ze szprycerem, czyli winem z dodatkiem mocno gazowanej wody mineralnej i lodu. Smacznego!
PUF