Tagliatelle z grzybami - jak zrobić?
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Danie z katalogu: "robimy dobre wrażenie". Proste, stosunkowo niedrogie, zajmuje mało czasu. Tajemnica tkwi w dobrej jakości makaronie (tu nie ma co oszczędzać), dozowaniu masła przez cały proces przygotowania potrawy i pilnowaniu patelni: trzeba ją zdjąć z ognia na sekundę przed spaleniem. Sprawdź, jak zrobić tagliatelle z grzybami?
SKŁADNIKI
- garść suszonych grzybów, np. borowików
 - makaron tagliatelle
 - masło
 - cebula
 - sól
 - pieprz
 - gałka muszkatołowa
 - natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na noc.
 - Na głębokiej patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (na klarowanym maśle, a jeśli takiego nie macie - na zwykłym; warto wtedy dodać szklankę wody, poczekać aż cebula się poddusi i dopiero pozwolić jej "dojść" na maśle).
 - Grzyby wyjąć, pokroić w paseczki i razem z wodą, w której się moczyły dodać do cebuli, gdy płyn odparuje, dodać masło, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.
 - W międzyczasie ugotować tagliatelle według instrukcji na opakowaniu - pamiętajcie, że takiego makaronu się nie hartuje zimną wodą, tylko odcedza.
 - Kiedy grzyby z cebulą zaczną się smażyć, wrzucić na patelnię makaron, dodać jeszcze odrobinę masła i posiekaną pietruszkę.
 - Smażyć mieszając i potrząsając patelnią prawie do przypalenia. Trzeba zachować czujność, żeby nie zwęglić grzybów.
 - Podawać z białym wytrawnym winem lub jeszcze lepiej - ze szprycerem, czyli winem z dodatkiem mocno gazowanej wody mineralnej i lodu. Smacznego!