Spaghetti z zielonymi szparagami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, więc jeśli chcesz zjeść spaghetti z zielonymi szparagami, to musisz się pospieszyć. Podajemy przepis na pyszne spaghetti z zielonymi szparagami posypane startym serem.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg nitek spaghetti
- 2 średnie szalotki
- 1 kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr
- 30 g sera żółtego, najlepiej ostrego
- 0,5 kg zielonych szparagów (mogą być świeże lub mrożone)
- duża łyżka posiekanej natki pietruszki
- sos pomidorowy Knorr
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz, najlepiej świeżo zmielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przyrządź sos pomidorowy Knorr zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Ugotuj szparagi: włóż pęczek do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok. 7 minut, a po wyjęciu szparagi pokrój.
- Ugotuj spaghetti al dente w wodzie z Kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr.
- Szalotki posiekaj i wsyp na patelnię z rozgrzaną oliwą. Następnie dosyp szparagi.
- Wszystko zalej przyrządzonym sosem pomidorowym i posyp natką pietruszki. Zamieszaj i duś 10 minut.
- Odcedź makaron i polej go sosem. Zamieszaj, ale bardzo delikatnie. Przed podaniem posyp startym serem.