Spaghetti a la carbonara - przepis Ewy Wachowicz

2021-03-29
spaghetti carbonara
Autor: thinkstockphotos.com Makaron carbonara podawaj z dużą ilością startego parmezanu
łatwy
30 min
4

Prosty przepis na spaghetti carbonara z boczkiem i startym parmezanem. Sprawdź, jak zrobić makaron carbonara z boczkiem i oliwą z oliwek według receptury Ewy Wachowicz.

 

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 100 g boczku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony w kosteczkę boczek. Podsmaż boczek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź gdy będzie al dente i dodaj do boczku. Dokładnie wymieszaj, aby makaron przeszedł smakiem boczku i oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
  • Roztrzep jajka i dodaj do makaronu. Wyłącz gaz. Mieszaj makaron do momentu aż jajka się zetną. Na koniec dodaj resztę parmezanu. Gotowy makaron wyłóż na talerz i podawaj póki gorący.