Spaghetti a la carbonara - przepis Ewy Wachowicz
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Prosty przepis na spaghetti carbonara z boczkiem i startym parmezanem. Sprawdź, jak zrobić makaron carbonara z boczkiem i oliwą z oliwek według receptury Ewy Wachowicz.
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu spaghetti
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 4 łyżki startego parmezanu
- 100 g boczku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony w kosteczkę boczek. Podsmaż boczek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź gdy będzie al dente i dodaj do boczku. Dokładnie wymieszaj, aby makaron przeszedł smakiem boczku i oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
- Roztrzep jajka i dodaj do makaronu. Wyłącz gaz. Mieszaj makaron do momentu aż jajka się zetną. Na koniec dodaj resztę parmezanu. Gotowy makaron wyłóż na talerz i podawaj póki gorący.