Penne z pieczoną dynią i serem kozim: pomysł na obiad
2021-03-29
średni
60 min
4
Penne z pieczoną dynią i serem kozim to smaczne danie jesienne. Ser kozi oraz dodatki, takie sos balsamiczny, oliwa rozmarynowa i listki rukoli, przełamują i podkręcają słodkawy smak dyni. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- pół niedużej dyni
- sól morska
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- makaron penne
- 10 dag sera koziego
- ocet balsamiczny
- kilka liści rukoli
- oliwa z oliwek o aromacie rozmarynowym (gotowa lub aromatyzowana samodzielnie)
- starty parmezan
- rukola
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najważniejszy składnik potrawy to dynia. Na porcję dla dwóch osób wystarczy połowa niedużego warzywa. Dynię należy obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki o wielkości 2-3 cm.
- Układamy je na patelni grillowej, posypujemy solą morską, a następnie polewamy oliwą z oliwek. Cebulę i czosnek należy rozłożyć na kawałkach dyni, a następnie przykryć folią aluminiową.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy dynię na pół godziny. Po tym czasie odkrywamy folię i pieczemy dalsze 10 minut.
- Makaron gotujemy 12 min w osolonej wodzie (lub zgodnie z informacją na opakowaniu).
- Po odlaniu wody dodajemy upieczoną dynię, starty na tarce o grubych oczkach ser kozi, polewamy octem balsamicznym, a następnie oliwą rozmarynową. Na koniec posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami rukoli.