Orzo w czosnkowym sosie z parmezanem i szpinakiem: łatwy przepis na obiad z makaronu
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Orzo (czytaj o-r-z-o) w czosnkowym sosie z parmezanem i szpinakiem zachwyci smakoszy makaronu. Kremowy sos otula malutkie ziarenka orzo i koi nasze zmysły. Uwielbiam takie dania na pocieszenie. Ten łatwy przepis na szybki obiad z makaronu przeczytacie w 2 minuty, a przygotowanie zajmie Wam tylko 20 minut!
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki makaronu orzo
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 2 1/2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę, czyli 3-4 ząbki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki mąki
- 1 szklanka mleka (ja użyłam mleka bez laktozy)
- 2/3 szklanki świeżego szpinaku, grubo posiekanego
- 1/2 szklanki rozdrobnionego parmezanu, plus dodatkowo do posypania
- do wykończenia dania: świeżo starta skórka z cytryny, starty parmezan i młotkowany czarny pieprz do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj orzo zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
- Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Dodaj czosnek, sól i pieprz i smaż przez 1 minutę, aż czosnek zacznie pachnieć.
- Dodaj mąkę i mieszaj przez minutę. Dodaj około 1/4 szklanki mleka do garnka i wymieszaj, aby rozetrzeć wszelkie grudki. Gdy znikną grudki, dodaj pozostałe mleko i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 8 minut lub do zgęstnienia sosu.
- Dodaj posiekany szpinak do sosu. Gotuj przez dodatkowe 2 minuty, aż szpinak będzie miękki i ściemnieje. Zdejmij sos z ognia i wymieszaj z parmezanem. Gdy ser się rozpuści, dodaj orzo i wymieszaj do połączenia.
- Na koniec już na talerzy posyp dodatkową porcją parmezanu. Ja uwielbiam to danie z dodatkiem świeżo startej skórki cytryny i obficie oprószone grubo mielonym pieprzem.
- Można również przygotować orzo w czosnkowym sosie wcześniej. Po wyjęciu z lodówki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w 180°C lub zrumienia sera na wierzchu.
- Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?