Orzo w czosnkowym sosie z parmezanem i szpinakiem: łatwy przepis na obiad z makaronu

Orzo w czosnkowym sosie z parmezanem i szpinakiem: łatwy przepis na obiad z makaronu
Autor: Shutterstock, Shutterstock Orzo w czosnkowym sosie można przygotować wcześniej, a przed podaniem zapiec w piekarniku
łatwy
20 min
4

Orzo (czytaj o-r-z-o) w czosnkowym sosie z parmezanem i szpinakiem zachwyci smakoszy makaronu. Kremowy sos otula malutkie ziarenka orzo i koi nasze zmysły. Uwielbiam takie dania na pocieszenie. Ten łatwy przepis na szybki obiad z makaronu przeczytacie w 2 minuty, a przygotowanie zajmie Wam tylko 20 minut! 

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki makaronu orzo
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 2 1/2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę, czyli 3-4 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka mleka (ja użyłam mleka bez laktozy)
  • 2/3 szklanki świeżego szpinaku, grubo posiekanego
  • 1/2 szklanki rozdrobnionego parmezanu, plus dodatkowo do posypania
  • do wykończenia dania: świeżo starta skórka z cytryny, starty parmezan i młotkowany czarny pieprz do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj orzo zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  • Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Dodaj czosnek, sól i pieprz i smaż przez 1 minutę, aż czosnek zacznie pachnieć.
  • Dodaj mąkę i mieszaj przez minutę. Dodaj około 1/4 szklanki mleka do garnka i wymieszaj, aby rozetrzeć wszelkie grudki. Gdy znikną grudki, dodaj pozostałe mleko i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 8 minut lub do zgęstnienia sosu.
  • Dodaj posiekany szpinak do sosu. Gotuj przez dodatkowe 2 minuty, aż szpinak będzie miękki i ściemnieje. Zdejmij sos z ognia i wymieszaj z parmezanem. Gdy ser się rozpuści, dodaj orzo i wymieszaj do połączenia.
  • Na koniec już na talerzy posyp dodatkową porcją parmezanu. Ja uwielbiam to danie z dodatkiem świeżo startej skórki cytryny i obficie oprószone grubo mielonym pieprzem.
  • Można również przygotować orzo w czosnkowym sosie wcześniej. Po wyjęciu z lodówki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w 180°C lub zrumienia sera na wierzchu. 
  • Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej