Makaron z pomidorami - pomysł na szybki obiad
2021-03-29
średni
20 min
4
Danie banalnie proste i szybkie. Makaron penne z pomidorami i świeżą bazylią możesz zrobić na obiad lub kolację jeśli nie masz czasu i za wiele w lodówce. Przekonaj się, że pospolite danie z makaronem może smakować naprawdę wybornie. Podajemy przepis.
SKŁADNIKI
- 320 g makaronu penne z pszenicy durum
- 4 pomidory
- świeża bazylia
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W osolonej wodzie ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- W czasie gdy będzie się gotował makaron, przygotuj pomidory. Sparz je, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.
- Posiekaj drobno czosnek oraz umyj świeżą bazylię.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z pomidorami. Dopraw solą i dodaj pokrojoną bazylię.
- Odcedź makaron i wyłóż go na patelnię. Całość delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane włoskie delicje pachnące bazylią wyłóż na talerz i udekoruj kilkoma listkami bazylii.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?