Makaron z orzechami włoskimi, śmietaną i gałką muszkatołową
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Makaron z sosem z orzechów włoskich i śmietany to pyszne i proste danie rodem ze słonecznej Italii. Jak wiele włoskich przepisów liczy się smak, a nie ilość składników i pracochłonność. Makaron z orzechami włoskimi i śmietaną doskonale sprawdza się w roli szybkiego dania na południowy lub wieczorny posiłek. Z kieliszkiem dobrego białego wina zamieni się w wytworną kolację.
SKŁADNIKI
- 500 g suchego makaronu
- pół szklanki śmietany 30% tłuszczu
- 2 czubate łyżki wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- do dekoracji: kilka orzechów uprażonych na suchej patelni lub tarta bułka zrumieniona na maśle
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy zblenduj lub drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną i masłem, przypraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw.
- Makaron ugotuj w 3 litrach osolonego wrzątku. Gdy osiągnie już miękkość "al dente", odcedź go i wymieszaj z orzechowym sosem. Gdyby danie było zbyt suche, dodaj 2-4 łyżki wody w której gotował się makaron.
- Gotowe danie przybierz połówkami uprażonych orzechów lub tartą bułką zrumienioną na maśle.