Makaron z orzechami włoskimi, śmietaną i gałką muszkatołową

2021-03-29
Makaron z orzechami włoskimi, śmietaną i gałką muszkatołową
Autor: Shutterstock Makaron z aksamitnym sosem śmietanowo-orzechowym to pyszne danie do zrobienia w 5 minut
łatwy
20 min
4

Makaron z sosem z orzechów włoskich i śmietany to pyszne i proste danie rodem ze słonecznej Italii. Jak wiele włoskich przepisów liczy się smak, a nie ilość składników i pracochłonność. Makaron z orzechami włoskimi i śmietaną doskonale sprawdza się w roli szybkiego dania na południowy lub wieczorny posiłek. Z kieliszkiem dobrego białego wina zamieni się w wytworną kolację. 

SKŁADNIKI

  • 500 g suchego makaronu
  • pół szklanki śmietany 30% tłuszczu
  • 2 czubate łyżki wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • do dekoracji: kilka orzechów uprażonych na suchej patelni lub tarta bułka zrumieniona na maśle

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy  zblenduj lub drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną i masłem, przypraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw. 
  • Makaron ugotuj w 3 litrach osolonego wrzątku. Gdy osiągnie już miękkość "al dente", odcedź go i wymieszaj z orzechowym sosem. Gdyby danie było zbyt suche, dodaj 2-4 łyżki wody w której gotował się makaron. 
  • Gotowe danie przybierz połówkami uprażonych orzechów lub tartą bułką zrumienioną na maśle. 
Redakcja
więcej