Makaron z kurkami - jak go zrobić?
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Sezonowy przebój - makaron z kurkami. Przygotujesz go bardzo szybko. To danie proste, smaczne i efektowne.
SKŁADNIKI
- paczka makaronu (najlepsze będą rurki)
- pół kilograma kurek
- pół pęczka pietruszki
- jedna duża cebula
- duża śmietana 18-procentowa
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz świeżo zmielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyścić dokładnie, umyć, osuszyć i pokroić (niezbyt drobno); podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i również podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Połączyć podsmażone kurki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Odstawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, by składniki sosu się dobrze połączyły.
- Makaron ugotować, tak by był al-dente i odcedzić, a następnie wrzucić go do naczynia z sosem i dokładnie wymieszać.
- Pietruszkę bardzo drobno posiekać.
- Wyłożyć makaron z sosem na półmisek i posypać pietruszką. Można też od razu dodać pietruszkę do makaronu z sosem i wymieszać przed podaniem. Wówczas jednak potrawa prezentuje się mniej efektownie. Serwować w głębokich talerzach.