Makaron razowy: przepis na domowy makaron z mąki razowej
2021-03-29

średni
30 min
4
Makaron pełnoziarnisty, inaczej razowy, jest łatwy do zrobienia w domu. Co ważne, mąka pełnoziarnista, z której makaron pełnoziarnisty zrobimy, zawiera sporo błonnika, witamin z grupy B, m.in. kwas foliowy oraz niacynę, fosfor, magnez, cynk i żelazo. Jak zrobić domowy makaron pełnoziarnisty? Przeczytaj nasz przepis.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (razowej)
- 1 jajko
- ciepła woda
- sól morska
- mąka do podsypywania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki pełnoziarnistej (razowej), jajka i ostrożnie dolewanej wody zagnieć ciasto - powinno być elastyczne, a jednocześnie dość twarde.
- Po kilku minutach wyrabiania zrób kulkę, przykryj miską i odstaw na 15-20 minut.
- Podziel ciasto na 3 części, każdą rozwałkuj na dość cienki placek, podsypując mąką.
- Rozwałkowane placki ułóż na ściereczkach, aby przeschły, a gdy przeschną - pokrój w paseczki o takiej szerokości, jak lubisz.
- Makaron możesz albo od razu ugotować, albo dosuszyć i przechowywać w lnianym lub bawełnianym woreczku.