Makaron inaczej - zapiekany suflet makaronowy

2021-03-29
Zapiekany suflet makaronowy
Autor: Shutterstock Makaron i ser - najlepszy duet
łatwy
45 min
4

Zapiekany makaronowy suflet to pyszne danie obiadowe. Świetne także na kolację. Pasuje do niego zielona sałata i kieliszek białego wina. 

Zobacz także: Parmezan - jak przechowywać? W jakich daniach jest niezastąpiony? [kuchnia włoska]

 

SKŁADNIKI

  • 320 g makaronu
  • 150 g ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • 50 g parmezanu
  • 2 jajka
  • białko
  • łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować na pół twardo w posolonej wodzie, odcedzić.
  • Przygotować sos: ser utrzeć. Zrobić jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić zimnym mlekiem, przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową, zagotować. Dodać sery (łyżkę parmezanu zostawić) i majeranek, wymieszać.
  • Przestudzić sos serowy, dodać żółtka, znów delikatnie wymieszać.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, oprószyć parmezanem. Białka ubić.
  • Makaron połączyć z sosem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć do przygotowanego naczynia.
  • Wstawić do piekarnika, zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Suflet wyjąć, gdy powierzchnia się zezłoci.
Redakcja
więcej