Makaron inaczej - zapiekany suflet makaronowy
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Zapiekany makaronowy suflet to pyszne danie obiadowe. Świetne także na kolację. Pasuje do niego zielona sałata i kieliszek białego wina.
Zobacz także: Parmezan - jak przechowywać? W jakich daniach jest niezastąpiony? [kuchnia włoska]
SKŁADNIKI
- 320 g makaronu
- 150 g ostrego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- łyżeczka majeranku
- 50 g parmezanu
- 2 jajka
- białko
- łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować na pół twardo w posolonej wodzie, odcedzić.
- Przygotować sos: ser utrzeć. Zrobić jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić zimnym mlekiem, przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową, zagotować. Dodać sery (łyżkę parmezanu zostawić) i majeranek, wymieszać.
- Przestudzić sos serowy, dodać żółtka, znów delikatnie wymieszać.
- Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, oprószyć parmezanem. Białka ubić.
- Makaron połączyć z sosem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
- Przełożyć do przygotowanego naczynia.
- Wstawić do piekarnika, zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni.
- Suflet wyjąć, gdy powierzchnia się zezłoci.