Kurki: przepis na makaron z kurkami i szafranem

2021-03-29
kurki.jpg
Autor: photos.com Kurki w śmietanie znakomicie rozwijają swój aromat, dlatego w proponowanym daniu wykorzystujemy również to połączenie smaków
łatwy
30 min
4

Pieprznik jadalny, czyli popularna kurka, to jeden z najbardziej lubianych grzybów - w dodatku łatwy w przygotowaniu. Podajemy przepis na pyszne danie z wykwintną nutą. Sprawdź, jak zrobić makaron z kurkami i szafranem.

SKŁADNIKI

  • pół dużej piersi z kurczaka
  • 250 g świeżych kurek
  • oliwa do smażenia: 3-4 łyżki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu z kostki rosołowej
  • szczypta szafranu
  • 150 ml śmietany 12- lub 18-procentowej UHT
  • suszone zioła prowansalskie lub bazylia
  • makaron tagliatelle
  • sól
  • parmezan do posypania i gałązka bazylii do przystrojenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni, na rozgrzanej oliwie, smażymy pokrojone w kostkę mięso. Posypujemy ziołami prowansalskimi lub bazylią do smaku.
  • W międzyczasie rozrabiamy bulion w szklance gorącej wody i wsypujemy do niego szafran.
  • Gdy mięso będzie już lekko podsmażone, wrzucamy kurki (najlepiej w całości). Smażymy je chwilę na małym ogniu.
  • Po chwili wyciskamy na patelnię czosnek. Pilnujemy, żeby się nie przypalił (gdy zbrązowieje, robi się niesmaczny).
  • Zalewamy całość rosołem z szafranem i dalej gotujemy na małym ogniu. Na koniec do potrawy dodajemy śmietanę. W razie potrzeby doprawiamy solą.
  • Całość dusimy, aż sos lekko zgęstnieje.
  • W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
  • Makaron najlepiej przełożyć do głębokich talerzy, polać sosem. Do smaku danie posypać parmezanem i udekorować bazylią.