Jak zrobić spaghetti alla carbonara?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Spaghetti alla carbonara to jeden z najpopularniejszych rodzajów dań z makaronem, które obecnie przygotowywane jest na całym świecie. Sprawdź, jak zrobić je w swojej kuchni.
SKŁADNIKI
- 150 g boczku wędzonego (w oryginalnym przepisie używano szynki parmeńskiej)
- pieprz czarny
- sól
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 100 g startego parmezanu
- 200 gram śmietany
- 4 jajka
- 400 g makaronu spaghetti
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.
Jajka rozbić, wymieszać ze śmietaną, dodać parmezan, sól oraz pieprz. Całość ubić trzepaczką lub mikserem.
Boczek pokroić w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej.
Na tłuszcz włożyć pokrojony na niewielkie kawałki boczek i smażyć dotąd, aż stanie się chrupiący.
Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z boczkiem i dokładnie wymieszać.
Patelnię zdjąć z ognia.
Gorący makaron polać sosem śmietanowo-jajecznym.
Poczekać aż jajka się zetną.
Spaghetti podawać od razu, najlepiej z sałatą i lampką czerwonego wina.