Jak zrobić spaghetti alla carbonara?

2021-03-29
Marta Balko
jak_zrobic_spaghetti_alla_carbonara.jpg
Autor: photos.com Spaghetti alla carbonara to danie, które miało nasycić ciężko pracujących fizycznie górników. Dlatego jest ono bardzo pożywne i wysokokaloryczne - ale też niesłychanie pyszne.
łatwy
25 min
4

Spaghetti alla carbonara to jeden z najpopularniejszych rodzajów dań z makaronem, które obecnie przygotowywane jest na całym świecie. Sprawdź, jak zrobić je w swojej kuchni.

SKŁADNIKI

  • 150 g boczku wędzonego (w oryginalnym przepisie używano szynki parmeńskiej)
  • pieprz czarny
  • sól
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 100 g startego parmezanu
  • 200 gram śmietany
  • 4 jajka
  • 400 g makaronu spaghetti

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.
  • Jajka rozbić, wymieszać ze śmietaną, dodać parmezan, sól oraz pieprz. Całość ubić trzepaczką lub mikserem.

    Boczek pokroić w dużą kostkę.

    Na patelni rozgrzać olej.

    Na tłuszcz włożyć pokrojony na niewielkie kawałki boczek i smażyć dotąd, aż stanie się chrupiący.

    Makaron odcedzić, przełożyć na patelnię z boczkiem i dokładnie wymieszać.

    Patelnię zdjąć z ognia.

    Gorący makaron polać sosem śmietanowo-jajecznym.

    Poczekać aż jajka się zetną.

    Spaghetti podawać od razu, najlepiej z sałatą i lampką czerwonego wina.

Marta Balko