Jak zrobić domowy makaron bezglutenowy? Sprawdzony przepis!
2021-03-29

średni
20 min
4
Domowy makaron bezglutenowy jest idealny dla osób, które nie mogą jeść makaronu, bo ich organizm nie toleruje glutenu - białka zawartego m.in. w zbożach. Dlatego w sklepach ze zdrową żywnością sprzedaje się makarony bezglutenowe, zazwyczaj z mąki kukurydzianej czy ryżowej. Jednak takich sklepów wciąż jest niewiele i często trudno o specjalny makaron. Lepiej więc zrobić go w domu! Podajemy sprawdzony przepis na makaron bezglutenowy.
SKŁADNIKI
- szklanka mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka oleju
- jajko
- ciepła woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i mieszamy. Zagniatamy, dodając pomalutku wody. Dolewamy jej tyle, żeby ciasto było miękkie, ale nie kleiło się do rąk.
- Ciasto z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej kruszy się, więc trudno je rozwałkować. Nadaje się najlepiej na łazanki i makaron do zupy. Wtedy robimy wałeczek grubości 2 cm i kroimy nożem cienkie plasterki grubości 1 mm.
- Gotujemy w małej ilości dość mocno osolonej wody, bo mąka kukurydziana jest słodka.
- Gotować trzeba małymi partiami po 3-4 minuty, delikatnie mieszając, by kluski się nie sklejały.