Farfalle ze szpinakiem - przepis na pyszny obiad z makaronowych kokardek

2021-03-29
Farfalle ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Kokardki makaronowe ze szpinakiem.
łatwy
20 min
4

Farfalle ze szpinakiem to bardzo proste i pożywne danie, które jest w stanie przygotować każdy, nawet jeżeli nie posiada dużego doświadczenia w kuchni.  Wypróbuj nasz przepis na farfalle ze szpinakiem.

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. Stanowczo za mało! Przecież dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań!

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu np. kokardek (farfalli)
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • pomidor

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
  • Na patelni podgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i szpinak.
  • Wymieszać, podsmażyć i gorącym sosem polać ciepły makaron.
  • Pomidora obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  • Udekorować kawałkami pomidorów.
  • Podawać na gorąco.