Farfalle ze szpinakiem - przepis na pyszny obiad z makaronowych kokardek
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Farfalle ze szpinakiem to bardzo proste i pożywne danie, które jest w stanie przygotować każdy, nawet jeżeli nie posiada dużego doświadczenia w kuchni. Wypróbuj nasz przepis na farfalle ze szpinakiem.
Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. Stanowczo za mało! Przecież dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań!
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu np. kokardek (farfalli)
- 150 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pomidor
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni podgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i szpinak.
- Wymieszać, podsmażyć i gorącym sosem polać ciepły makaron.
- Pomidora obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
- Udekorować kawałkami pomidorów.
- Podawać na gorąco.