Pumpkin bread - przepis na chleb dyniowy
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pumpkin bread to popularny w USA rodzaj półsłodkiego ciasta z dyni wypiekanego w keksówce. Chleb dyniowy tradycyjnie przygotowuje się na Halloween. My jednak proponujemy spróbować pumpkin bread bez okazji, gdy tylko w sprzedaży pojawią się świeże, dorodne dynie. Oto przepis na chleb dyniowy według oryginalnej, amerykańskiej receptury.
SKŁADNIKI
- 1 kg obranej i pokrojonej w drobne kawałki dyni
- 75 dag mąki
- 30 dag orzeszków pekanowych lub jasnych rodzynek
- 45 dag jaj
- 2 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka soli
- po łyżce stołowej proszku do pieczenia, sody, mielonych goździków, gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki w misce dosypujemy suche produkty: cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wszystko razem mieszamy.
- Odkładamy 2 łyżki do przesypania orzechów i rodzynków.
- Robimy wgłębienie, w które wlewamy powoli olej, ubite jajka, zmiksowaną wcześniej dynię i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy przesypane mąką posiekane orzechy i rodzynki. Jeszcze raz delikatnie całość mieszamy i równomiernie rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze.
- Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika (ok. 350 stopni C) i pieczemy około 50 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy, a patyczek wsunięty w głąb ciasta będzie po wyjęciu całkiem suchy.
- Ciasto przekładamy z formy na półmisek dopiero po lekkim przestudzeniu. Na porcje dzielimy po całkowitym ostygnięciu.