Jak zrobić sernik na zimno z malinami? SPRAWDZONY PRZEPIS

ciasto malinowe
Autor: photos.com Serniczek na zimno z malinami 
łatwy
45 min
4

Masz ochotę na szybki letni deser? Przygotuj sernik na zimno z malinami, puszty, lekki i kremowy. Do masy serowej dodaj mus z malin, dzięki czemu serniczek zyska ładny kolor i orzeźwiający smak. Oto przepis na pyszny malinowy sernik na zimno. 

Tarta brzoskwiniowo-malinowa

Ciasto malinowo-migdałowe

Ciasto jogurtowe z malinami

Sernik malinowo-porzeczkowy

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 250 g herbatników
  • 90 g rozpuszczonego masła
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 g miękkiego białego serka śmietankowego
  • 80 ml soku z cytryny
  • 125 g drobnego cukru
  • 310 ml ubitej śmietany kremówki
  • 250 g malin
  • dodatkowo 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę o średnicy 22-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Herbatniki zmiel w malakserze, wymieszaj z masłem. Przełóż łyżką do tortownicy, ugnieć równo na dnie i bokach tortownicy. Wstaw do lodówki na 20 minut.
  • Do żaroodpornej miseczki wlej 60 ml (1/4 kubka) wody. Posyp żelatyną. Odstaw, by spęczniała.
  • Do dużego garnka wlej wodę do wysokości 4 cm. Zagotuj. Zdejmij z palnika.
  • Miseczkę z żelatyną wstaw do wody (woda powinna sięgać połowy wysokości miseczki). Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przestudź.
  • Ser ubij na krem, dodaj sok oraz cukier. Ubij na puszystą masę. Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną i połową żelatyny.
  • Maliny zmiksuj z połową cukru. Przetrzyj masę przez sito, wymieszaj z resztą żelatyny.
  • Ser przełóż do formy, układając go w kopczyki. Między kopczykami rozłóż masę malinową. Widelcem delikatnie wymieszaj oba składniki.
  • Sernik chłodź w lodówce minimum 4 godziny. Udekoruj bitą śmietaną i malinami.