Jak zrobić sernik na zimno z malinami? SPRAWDZONY PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Masz ochotę na szybki letni deser? Przygotuj sernik na zimno z malinami, puszty, lekki i kremowy. Do masy serowej dodaj mus z malin, dzięki czemu serniczek zyska ładny kolor i orzeźwiający smak. Oto przepis na pyszny malinowy sernik na zimno.
Tarta brzoskwiniowo-malinowa
Ciasto malinowo-migdałowe
Ciasto jogurtowe z malinami
Sernik malinowo-porzeczkowy
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 250 g herbatników
- 90 g rozpuszczonego masła
- Nadzienie:
- 2 łyżki żelatyny
- 500 g miękkiego białego serka śmietankowego
- 80 ml soku z cytryny
- 125 g drobnego cukru
- 310 ml ubitej śmietany kremówki
- 250 g malin
- dodatkowo 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownicę o średnicy 22-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki zmiel w malakserze, wymieszaj z masłem. Przełóż łyżką do tortownicy, ugnieć równo na dnie i bokach tortownicy. Wstaw do lodówki na 20 minut.
- Do żaroodpornej miseczki wlej 60 ml (1/4 kubka) wody. Posyp żelatyną. Odstaw, by spęczniała.
- Do dużego garnka wlej wodę do wysokości 4 cm. Zagotuj. Zdejmij z palnika.
- Miseczkę z żelatyną wstaw do wody (woda powinna sięgać połowy wysokości miseczki). Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przestudź.
- Ser ubij na krem, dodaj sok oraz cukier. Ubij na puszystą masę. Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną i połową żelatyny.
- Maliny zmiksuj z połową cukru. Przetrzyj masę przez sito, wymieszaj z resztą żelatyny.
- Ser przełóż do formy, układając go w kopczyki. Między kopczykami rozłóż masę malinową. Widelcem delikatnie wymieszaj oba składniki.
- Sernik chłodź w lodówce minimum 4 godziny. Udekoruj bitą śmietaną i malinami.