Drożdżowe babeczki orkiszowe (bezmleczne, bezjajeczne)
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na pyszne drożdżowe babeczki orkiszowe - bez mleka ani jajek! Idealne rozwiązanie dla alergików!
Polecamy także: Bezglutenowe muffinki z orzechami, Placuszki kukurydziano-amarantusow, Babka piaskowa bezglutenowa
Różowy lukier z naturalnych barwników możesz zrobić wlewając do filiżanki cukru pudru łyżeczkę wody mineralnej i tyle kropli soku z czerwonego buraka, aby uzyskać pożądany odcień różu. Na koniec dodaj jeszcze kroplę ulubionego aromatu do ciasta. Wszystkie składniki ucieraj do uzyskania półpłynnego lukru. Żółty kolor uzyskasz dodając do białego lukru szczyptę kurkumy.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanka oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mleka sojowego
- 5 dag suchych drożdży
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- garść rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki sparz wrzątkiem i wystudź.
- Przygotuj dużą miskę i wlej do niej podgrzane, ale nie za ciepłe mleko. Do mleka wsyp drożdże i cukier. Zamieszaj wszystko i poczekaj kilka minut aż powstanie piana.
- Wsyp do miski resztę składników oprócz rodzynek i wyrabiaj ciasto mikserem lub ręką kilka minut, aż będzie dobrze napowietrzone. Pod koniec wyrabiania dodaj rodzynki. Przykryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około dwie godziny żeby dobrze wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
- Przygotuj małe formy na babki i wysmaruj je margaryną. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości 1/2 objętości foremki i wypełniaj nim środki. Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny aż ciasto urośnie wypełniając foremki po brzegi.
- Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st. C około 20 minut do "suchego patyczka". Upieczone i wystudzone babki można ozdobić lukrem i posypką.