Domowa, bezglutenowa "bułka tarta" - czym panierować bez glutenu

2021-03-29
materiały prasowe Wydawnictwa Zwierciadło
Domowa, bezglutenowa bułka tarta - czym panierować bez glutenu
Autor: materiały prasowe Wydawnictwa Zwierciadło Domowa, bezglutenowa "bułka tarta" - czym panierować bez glutenu
łatwy
20 min
4

Ta panierka, czyli domowa, bezglutenowa "bułka tarta" wykonana na bazie mąki z ciecierzycy jest nie tylko wzbogacona o białko i żelazo ale nie wchłania również tłuszczu! Doskonale nadaje się do kalafiora i fasolki szparagowej z zasmażką, czy też do panierowania kotletów. Polecamy ją nie tylko tym, którzy są na diecie bezglutenowej.

Przepis pochodzi z książki: Para w kuchni Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło

SKŁADNIKI

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 120 ml wody
  • szczypta nierafinowanej soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby dobrze się połączyły i nie było grudek. Najlepiej zrobić to trzepaczką lub ręcznym
    blenderem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.
  • Rozprowadzamy je tak, aby utworzyło cienki placek. Wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.
  • Pieczemy, aż ciasto będzie dobrze przypieczone i chrupiące. Gdy osiągnie ten stan, blachę wyjmujemy z piekarnika. Ciasto po lekkim przestudzeniu łamiemy na małe kawałki. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze chwilę, aż wszystkie kawałki będą wysuszone i chrupiące. Uważamy, aby ich nie przypalić.
  • Po przestudzeniu kawałki mielimy w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub w przystawce do ręcznego blendera na „bułkę tartą”. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
materiały prasowe Wydawnictwa Zwierciadło