Ciasto bananowiec na zimno - przepis Ewy Wachowicz

2021-03-29
galaretka z bananem
Autor: Shutterstock Wykorzystaj świeże banany do zrobienia pysznego bananowca na zimno
łatwy
100 min
4

Wypróbuj przepis na bananowiec na zimno z galaretką Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje". Pyszne ciasto bananowe z kawałkami owoców zachwyca puszystą konsystencją i kremowym smakiem. Bananowiec na zimno Ewy Wachowicz możesz przyrządzać niezależnie od pory roku i okazji. Jest świetny zarówno na letni deser, jak i dodatek do gorącej kawy zimą. Oto sposób przygotowania.

Zobacz też: Ciasto z bananami i pianką jogurtową na kruchym spodzie

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 40 g cukru
  • 60 g mąki
  • 1 kg bananów
  • 300 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • Sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Trzy jajka ubij z cukrem na puszysty krem. Wymieszaj razem z mąką i wylej na natłuszczoną wcześniej formę, wyłożoną pergaminem.
  • Ciasto włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20-25 minut.
  • Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj masę.
  • Miękkie masło utrzyj z trzema żółtkami. Następnie dodaj cukier. Stopniowo wrzucaj banany, rozgniecione wcześniej widelcem. Jeden owoc pozostaw do dekoracji.
  • Galaretkę cytrynową rozpuść w wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj z masą bananową i przelej na wystudzony biszkopt. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Galaretkę wiśniową rozpuść w wodzie i ostaw, do momentu, aż zacznie tężeć. Białka z trzech jaj ubij na sztywną pianę i dodaj galaretkę wiśniową. Zmiksuj i przelej na masę bananową. Odstaw, aby piana się stężała.
  • Na koniec rozpuść w gorącej wodzie galaretkę pomarańczową. Na pianie ułóż plastry banana. Gdy galaretka ostygnie, zalej nią ciasto. Włóż ciasto do lodówki.