Ciasto bananowiec na zimno - przepis Ewy Wachowicz
2021-03-29
łatwy
100 min
4
Wypróbuj przepis na bananowiec na zimno z galaretką Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje". Pyszne ciasto bananowe z kawałkami owoców zachwyca puszystą konsystencją i kremowym smakiem. Bananowiec na zimno Ewy Wachowicz możesz przyrządzać niezależnie od pory roku i okazji. Jest świetny zarówno na letni deser, jak i dodatek do gorącej kawy zimą. Oto sposób przygotowania.
Zobacz też: Ciasto z bananami i pianką jogurtową na kruchym spodzie
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 40 g cukru
- 60 g mąki
- 1 kg bananów
- 300 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- Sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Trzy jajka ubij z cukrem na puszysty krem. Wymieszaj razem z mąką i wylej na natłuszczoną wcześniej formę, wyłożoną pergaminem.
- Ciasto włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20-25 minut.
- Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj masę.
- Miękkie masło utrzyj z trzema żółtkami. Następnie dodaj cukier. Stopniowo wrzucaj banany, rozgniecione wcześniej widelcem. Jeden owoc pozostaw do dekoracji.
- Galaretkę cytrynową rozpuść w wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj z masą bananową i przelej na wystudzony biszkopt. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Galaretkę wiśniową rozpuść w wodzie i ostaw, do momentu, aż zacznie tężeć. Białka z trzech jaj ubij na sztywną pianę i dodaj galaretkę wiśniową. Zmiksuj i przelej na masę bananową. Odstaw, aby piana się stężała.
- Na koniec rozpuść w gorącej wodzie galaretkę pomarańczową. Na pianie ułóż plastry banana. Gdy galaretka ostygnie, zalej nią ciasto. Włóż ciasto do lodówki.