Żemlowka - czeski deser z czerstwego pieczywa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Żemlowkę można podać na obiad lub na deser. Świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno. Danie zachwyca prostotą, smakiem i niskim kosztem. Świetnie wpisuje się też w trend niemarnowania żywności.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg czerstwego pieczywa
- 3 jajka
- 3 szklanki mleka
- 5 jabłek jabłek
- 1 szklanka cukru
- cynamon do smaku
- rodzynki
tłuszcz do smarowania blaszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczywo pokroić w cienkie kromki i namoczyć w mleku wymieszanym z jajkami.
- Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie lub niewielkiej ilości alkoholu.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć jej dno pieczywem namoczonym w jakach z mlekiem.
- Na pieczywo wyłożyć warstwę jabłek, posypać rodzynkami, cukrem i cynamonem. Ułożyć kolejną warstwę pieczywa, kolejną warstwę jabłek i rodzynek z przyprawami.
- Na wierzchu ułożyć warstwę pieczywa i zalać resztą jajek z mlekiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 min.