Żemlowka - czeski deser z czerstwego pieczywa

2021-03-29
Żemlowka
Autor: Shutterstock Żemlowka czyli coś niemal z niczego.
łatwy
30 min
4

Żemlowkę można podać na obiad lub na deser. Świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno. Danie zachwyca prostotą, smakiem i niskim kosztem. Świetnie wpisuje się też w trend niemarnowania żywności.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg czerstwego pieczywa
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • 5 jabłek jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • cynamon do smaku
  • rodzynki

    tłuszcz do smarowania blaszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczywo pokroić w cienkie kromki i namoczyć w mleku wymieszanym z jajkami.
  • Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie lub niewielkiej ilości alkoholu.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć jej dno pieczywem namoczonym w jakach z mlekiem.
  • Na pieczywo wyłożyć warstwę jabłek, posypać rodzynkami, cukrem i cynamonem. Ułożyć kolejną warstwę pieczywa, kolejną warstwę jabłek i rodzynek z przyprawami.
  • Na wierzchu ułożyć warstwę pieczywa i zalać resztą jajek z mlekiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 min.