Zamiast kupować cukierki, robię je w domu. Przepis na pyszne kawusie znalazłam w zeszycie babci

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jakie cukierki były w PRL-u? W tamtej szarej epoce sklepy nie oferowały tylu rodzajów cukierków, co dziś. Co jakich czas „rzucano” krówki, irysy czy landrynki. Jednak gospodynie nie dawały za wygraną i najlepsze cukierki robiły w domu. Pyszne kawusie z czterech składników były wówczas hitem. Dziś przepis wraca do łask. Jak zrobić cukierki kawusie? Oto prosty i sprawdzony przepis z PRL-u.
Z czego zrobić cukierki kawusie?
Przepis na pełne smaku i słodyczy domowe cukierki kawowe powstał w czasach Polski Ludowej. Do ich przygotowania wykorzystuje się tylko cztery produkty. Dziś można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym, ale w PRL-u nie były tak łatwo dostępne. Kiedy kawa czy cukier pojawiały się na sklepowych półkach, każdy kupował te artykuły na zapas, pod warunkiem, że posiadał kartki na żywność.
Dziś kawusie można zrobić w każdej chwili. Produkty są dobrze znane i można je kupić przez cały rok bez kartek. Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowe cukierki kawusie jak w PRL-u? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- mleko skondensowane
- mleko
- cukier
- kawa rozpuszczalna
Jak zrobić cukierki kawusie?
Przepis na domowe cukierki kawusie nie jest trudny. Został wymyślony w PRL-u, kiedy liczyła się przede wszystkim kreatywność. Z kilku prostych produktów można było wyczarować wiele pysznych potraw, które sporo osób pamięta do dziś. Z części przepisów wciąż się korzysta. Jednym z przykładów są właśnie cukierki kawusie.
Jak więc przygotować najpopularniejsze w PRL-u cukierki o smaku kawy? Przepis na ten słodki przysmak nie jest trudny. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, cukiereczki udadzą się i będą smakować obłędnie.
- 1. krok – podgrzanie mleka z kawą
- 2. krok – podgrzanie masła z mlekiem skondensowanym
- 3. krok – połączenie masy maślanej z mlekiem kawowym
- 4. krok – przelanie masy do foremki i schłodzenie w lodówce
- 5. krok – pokrojenie masy na cukierki kawusie
Jak podawać cukierki kawusie?
Wyborne domowe cukierki o smaku kawy są pyszne i smakują każdemu. Te gotowe ze sklepu mogą się schować. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe, a składniki niedrogie i łatwo dostępne, pyszne cukierki kawowe można robić na okrągło. Są idealnie słodkie i sprawdzą się nie tylko jako małe co nieco do kawy czy jako przekąska. Kawusie to pomysł na oryginalny deser z czasów PRL-u, który oczaruje smakiem nie tylko fanów słodkości. Każdy będzie pod ich wielkim wrażeniem. Wystarczy jeden cukierek kawowy, aby zakochać się w nich na zabój.
SKŁADNIKI
- 380 g mleka skondensowanego
- 120 ml mleka
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu.
- Kiedy stanie się gorące, wsypać kawę rozpuszczalną. Wymieszać, zestawić rondelek z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Na dużej patelni roztopić masło. Wlać mleko skondensowane i podgrzewać. Cały czas mieszać.
- Wlać mleko kawowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut.
- Masę przelać do niedużej formy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać wierzch.
- Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała. Następnie pokroić na równe kawałki. Cukierki można oddzielnie zawinąć w papier do pieczenia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.