Wegańska tarta z brzoskwiniami - bez glutenu i bez cukru

2019-07-17
Wegańska tarta z brzoskwiniami
Autor: Shutterstock Wegańska tarta z brzoskwiniami to zdrowa propozycja dla każdego.
łatwy
0 min
4

Przepyszna wegańska tarta z brzoskwiniami, wypełniona kremowym nadzieniem i świeżymi owocami. Ciasto na bazie płatków owsianych jest bezglutenowe. Deser nie zawiera także rafinowanego cukru.

Składniki

Ciasto:

1,5 szklanki płatków owsianych

2 łyżki migdałów

2 łyżki kaszy gryczanej

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki oleju kokosowego

12 daktyli

 

Krem:

3 dojrzałe brzoskwinie

0,5 szklanki syropu klonowego

puszka mleka kokosowego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki agar agar

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Płatki owsiane, kasze i migdały zmielić w blenderem lub w młynku do kawy.

Wsypać do miski, dodać migdały, olej kokosowy i syrop i blendować do czasu, aż mieszanina będzie wyglądać jak mokry piasek.

Blaszkę wysmarować olejem kokosowym i wyłożyć dokładnie ciastem. Wstawić do zamrażalnika.

Brzoskwinie zmiksować z sokiem z cytryny na gładkie puree, dodać mleko kokosowe i podgrzewać na małym ogniu. Do ciepłej masy dodać skrobię, agar agar i syrop klonowy.

Ciągle mieszając, gotować, aż agar i skrobia kukurydziana całkowicie się rozpuszczą. Pozostawić do wrzenia przez około 30 do 60 sekund.

Masę przetrzeć przez sito, przełożyć na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki na całą noc.

Ozdobić cząstkami brzoskwini.