Wegańska tarta z brzoskwiniami - bez glutenu i bez cukru
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Przepyszna wegańska tarta z brzoskwiniami, wypełniona kremowym nadzieniem i świeżymi owocami. Ciasto na bazie płatków owsianych jest bezglutenowe. Deser nie zawiera także rafinowanego cukru.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki kaszy gryczanej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 12 daktyli
- Krem:
- 3 dojrzałe brzoskwinie
- 0,5 szklanki syropu klonowego
- puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki agar agar
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane, kasze i migdały zmielić w blenderem lub w młynku do kawy.
- Wsypać do miski, dodać migdały, olej kokosowy i syrop i blendować do czasu, aż mieszanina będzie wyglądać jak mokry piasek.
- Blaszkę wysmarować olejem kokosowym i wyłożyć dokładnie ciastem. Wstawić do zamrażalnika.
- Brzoskwinie zmiksować z sokiem z cytryny na gładkie puree, dodać mleko kokosowe i podgrzewać na małym ogniu. Do ciepłej masy dodać skrobię, agar agar i syrop klonowy.
- Ciągle mieszając, gotować, aż agar i skrobia kukurydziana całkowicie się rozpuszczą. Pozostawić do wrzenia przez około 30 do 60 sekund.
Masę przetrzeć przez sito, przełożyć na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki na całą noc. - Ozdobić cząstkami brzoskwini.