Wegańska tarta z brzoskwiniami - bez glutenu i bez cukru

2021-03-29
Wegańska tarta z brzoskwiniami
Autor: Shutterstock Wegańska tarta z brzoskwiniami to zdrowa propozycja dla każdego.
łatwy
0 min
4

Przepyszna wegańska tarta z brzoskwiniami, wypełniona kremowym nadzieniem i świeżymi owocami. Ciasto na bazie płatków owsianych jest bezglutenowe. Deser nie zawiera także rafinowanego cukru.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki kaszy gryczanej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 12 daktyli
  •  
  • Krem:
  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • 0,5 szklanki syropu klonowego
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki agar agar

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane, kasze i migdały zmielić w blenderem lub w młynku do kawy.
  • Wsypać do miski, dodać migdały, olej kokosowy i syrop i blendować do czasu, aż mieszanina będzie wyglądać jak mokry piasek.
  • Blaszkę wysmarować olejem kokosowym i wyłożyć dokładnie ciastem. Wstawić do zamrażalnika.
  • Brzoskwinie zmiksować z sokiem z cytryny na gładkie puree, dodać mleko kokosowe i podgrzewać na małym ogniu. Do ciepłej masy dodać skrobię, agar agar i syrop klonowy.
  • Ciągle mieszając, gotować, aż agar i skrobia kukurydziana całkowicie się rozpuszczą. Pozostawić do wrzenia przez około 30 do 60 sekund.

    Masę przetrzeć przez sito, przełożyć na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Ozdobić cząstkami brzoskwini.