Tajski deser z karambolą

2020-11-02
Tajski deser z karambolą
Autor: Shutterstock Karambola jest też nazywana gwiezdnym owocem lub gwiezdnym jabłkiem.
łatwy
20 min
4

Karambola to egzotyczny owoc o słodko-kwaśnym miąższu i wyjątkowym kształcie. Jest szczególnie popularna w Azji, ale dostępna i u nas, niemal w każdym hipermarkecie. Ugotowana w soku pomarańczowym i cukrze smakuje niebiańsko, zwłaszcza podana z sosem owocowym i chrupiącymi, prażonymi migdałami.

 

SKŁADNIKI

  • 2 karambole
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • sok z 2 pomarańczy
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 50 g cukru
  • uprażone płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odciąć końcówki z obu karamboli i ostrym nożem ściąć brązowawe brzegi wzdłuż pięciu krawędzi owoców.
  • Pokroić karambole w półcentymetrowe plasterki. Usunąć pestki. Mango obrać i pokroić w kostkę.
  • Do rondelka wlać przez sitko sok z pomarańczy, wsypać cukier i podgrzewając mieszać do rozpuszczenia.
  • Włożyć plasterki karamboli do soku (można zostawić kilka plasterków do dekoracji). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
  • Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wyjąć karambole do miski. Do soku wrzucić mango i zmiksować. Wylać masę na płaskie talerze. Na wierzch wyłożyć plasterki karamboli, skropić mlekiem kokosowym i posypać płatkami migdałowymi. 
Redakcja
więcej