Tajski deser z karambolą
2020-11-02

łatwy
20 min
4
Karambola to egzotyczny owoc o słodko-kwaśnym miąższu i wyjątkowym kształcie. Jest szczególnie popularna w Azji, ale dostępna i u nas, niemal w każdym hipermarkecie. Ugotowana w soku pomarańczowym i cukrze smakuje niebiańsko, zwłaszcza podana z sosem owocowym i chrupiącymi, prażonymi migdałami.
SKŁADNIKI
- 2 karambole
- 1 duże, dojrzałe mango
- sok z 2 pomarańczy
- 120 ml mleka kokosowego
- 50 g cukru
- uprażone płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odciąć końcówki z obu karamboli i ostrym nożem ściąć brązowawe brzegi wzdłuż pięciu krawędzi owoców.
- Pokroić karambole w półcentymetrowe plasterki. Usunąć pestki. Mango obrać i pokroić w kostkę.
- Do rondelka wlać przez sitko sok z pomarańczy, wsypać cukier i podgrzewając mieszać do rozpuszczenia.
- Włożyć plasterki karamboli do soku (można zostawić kilka plasterków do dekoracji). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
- Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wyjąć karambole do miski. Do soku wrzucić mango i zmiksować. Wylać masę na płaskie talerze. Na wierzch wyłożyć plasterki karamboli, skropić mlekiem kokosowym i posypać płatkami migdałowymi.