Obłędne ciasto śmietanowe o smaku toffi - lekkie jak chmurka
2021-03-29

łatwy
60 min
4
To ciasto to prawdziwe mistrzostwo świata. Delikatne, puszyste, aksamitne z intensywnym karmelowym aromatem. Podajemy znakomity przepis na ciasto śmietanowe o smaku toffi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Ciasto kruche? TUTAJ>>>
SKŁADNIKI
- 3 duże opakowania śmietany 18%
- 6 białek
- 3 opakowania budyniu o smaku toffi bez cukru
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- aromat waniliowy
- sól
- 6 łyżek cukru
- 200 g orzechów włoskich
- 1 łyżka kremówki
- 1 tabliczka białej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, a następnie wsypać stopniowo cukier i budynie. Miksować jeszcze chwilę, aż masa stanie się jednolita. Dodać śmietanę i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. na godzinę.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z kremówką. Masę wylać na wystudzone ciasto.
- Na suchą patelnię wsypać cukier i rozprowadzić odrobiną wody. gdy się lekko skarmelizuje wrzucić orzechy. Wyłożyć je na wierzch ciasta.