Mus mleczno-karmelowy na kremie z gorzkiej czekolady
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Mus mleczno-karmelowy na kremie z gorzkiej czekolady to pyszny deser, który wygląda bardzo efektownie, a jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- Mus mleczno-karmelowy
- 1 tubka mleka skondensowanego o smaku karmelowym
- 1/2 l śmietany
- 3 g żelatyny
- Krem czekoladowy:
- 5 żółtek
- 15 dag startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 300 ml bitej śmietany 30-proc
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczoną, ale nie gorącą, czekoladę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Mleko karmelowe z tubki łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dokładnie mieszamy z bitą śmietaną.
- Mus wykładamy na schłodzony krem czekoladowy i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Podajemy polany stopioną gorzką czekoladą.