Lekka babka karmelowa bez pieczenia: przepis na doskonały deser
2021-03-29

średni
60 min
4
Lekka babka karmelowa jest nie tylko pyszna, ale bardzo efektowna. jej delikatny waniliowo-karmelowy smak doskonale komponuje się z bitą śmietaną, owocami, sosami owocowymi, galaretkami.
SKŁADNIKI
- Karmel:
- 60 g cukru
- 1/2 szklanki wody
- Krem:
- 4 jajka
- 110 g cukru
- 1/2 l mleka
- laska wanilii
- 20 g żelatyny
- Dekoracja:
- 200 ml śmietanki 36%
- łyżka cukru pudru
- 3 galaretki w różnych kolorach lub świeże owoce, ewentualnie bakalie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować karmel: w rondelku podgrzewać cukier z wodą - na małym ogniu, nie mieszając łyżką lecz leciutko poruszając naczyniem. Kiedy cukier się rozpuści i przybierze barwę ciemnozłotą – zestawić z ognia.
- Żółtka starannie oddzielić od białek. Ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Żelatynę rozpuścić w 3 -4 łyżkach wrzątku, wymieszać.
- Mleko zagotować z laską wanilii. Zdjąć z ognia, a następnie cienką strużką wlać do garnka ubite żółtka, karmel i rozpuszczoną żelatynę. Mieszać chwilę ponownie podgrzewając na małym ogniu, ale nie dopuszczać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia, przemieszać od czasu do czasu.
- Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie i wolno wmieszać pianę do całkowicie ostudzonego jajecznego kremu.
- Formę na babkę (najlepiej z kominkiem) wypłukać lodowatą wodą. Wlać do niej masę i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), do stężenia.
- Śmietankę ubić na sztywno, dodając łyżkę cukru.
- Formę z babką zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Podważyć delikatnie brzegi łyżeczką i odwracając do góry dnem naczynie przełożyć na talerz lub półmisek. Udekorować dookoła pokrojoną w kostkę galaretką i ubitą śmietaną, albo śmietaną i owocami czy bakaliami. Całość schłodzić, przechowywać w lodówce.