Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem - deser nie tylko dla dzieci
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem to deser który zachwyca delikatnością i smakiem. Nie jest też przesadnie słodki, nie zawiera również glutenu. idealny na deszczowe jesienne popołudnie!
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
SKŁADNIKI
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie (32g) cukru wanilinowego
- 4 winne jabłka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki wody
- cynamon do posypania warstw,
- 7 plastrów zimnego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu - do mleka dodać cukier i cukier wanilinowy.
- Piekarnik rozgrzać do 150ºC (termoobieg). Przygotować naczynie żaroodporne – wysmarować masłem.
- Wyłożyć ryż. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać cynamonem.
- Wyłożyć jabłka – równomiernie rozłożyć. Znów posypać cynamonem.
- Na samym końcu wylać budyń.
- Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić lub podawać gorące.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania