Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem - deser nie tylko dla dzieci

2021-02-24
Anna Śmiałek
Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem - deser nie tylko dla dzieci
Autor: Shutterstock Delikatną kompozycję z ryżu i budyniu ożywia dodatek zapiekanych winnych jabłek
łatwy
25 min
4

Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem to deser który zachwyca delikatnością i smakiem. Nie jest  też przesadnie słodki, nie zawiera również glutenu. idealny na deszczowe jesienne popołudnie!

Składniki

1 woreczek ugotowanego ryżu

500 ml mleka

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

1 łyżka cukru

1 opakowanie (32g) cukru wanilinowego

4 winne jabłka

1 łyżeczka cukru

3 łyżki wody

cynamon do posypania warstw,

7 plastrów zimnego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu - do mleka dodać cukier i cukier wanilinowy.

Piekarnik rozgrzać do 150ºC (termoobieg). Przygotować naczynie żaroodporne – wysmarować masłem.

Wyłożyć ryż. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać cynamonem.

Wyłożyć jabłka – równomiernie rozłożyć. Znów posypać cynamonem.

Na samym końcu wylać budyń.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić lub podawać gorące.

Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach: