Keto deser z płynną czekoladą: przepis na fondant czekoladowy bez mąki i cukru

Keto deser z płynną czekoladą: przepis na fondant czekoladowy bez mąki i cukru
Autor: Shutterstock.com Ciepły deser z płynną czekoladą bez mąki i cukru
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Słynne lava cake, czy babeczka z płynną czekoladą, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ale nawet na diecie można zjeść taki pyszny deser. Za nasze wysiłki należy się mała nagroda. Dzień bez deseru jest dniem straconym. Polecam przepis jak przygotować fondant czekoladowy bez mąki i bez cukru. Keto deser dla diabetyków i dbających o linię! 

Składniki

4 płaskie łyżki kakao w proszku

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 duże jajko

2 łyżki śmietanki kremówki 30%

3 łyżki erytrytolu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szczypta soli

1 łyżeczka pudru z erytrolu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Połącz razem erytrytol i kakao w proszku. Odłóż miskę na bok. 

Przygotuj kolejną miskę do ubijania jajek. Ubijaj do miękkości, aby ciasto lawowe wyrosło podczas pieczenia.

Wlej ubite jajko do erytrytolu i kakao w proszku. Dodaj również proszek do pieczenia, wanilię i śmietanę. Wymieszaj i dopraw solą.

Nasmaruj 2 foremki na muffinki lub babeczki. Delikatnie przelej ciasto do foremek. Piecz w piekarniku przez 10 minut. Pamiętaj, aby nie przepiec ciasta lawowego, aby uzyskać płynną konsystencję w środku.

Wyjmij z piekarnika, posyp sproszkowanym erytrolem i podawaj na talerzu.

Fit słodycze [TEST] | ESKA XD - Fit vlog #10
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej