Jak zrobić domowe żelki?

jak-zrobic-wegetarianskie-zelki.jpg
Autor: pixabay.com Jeżeli żelki posypiemy cukrem lub mieszanką cukru i kwasku cytrynowego to zyskają dodatkowe walory smakowe i estetyczne.
łatwy
10 min
4

Czy żelki można zrobić w domu? Jak najbardziej! Wypróbujcie nasz przepis. Może mieć wersję wegetariańską - jak w przepisie, gdzie substancją żelującą jest agar agar, ale można je przygotować także z żelatyną. Zalety - smak zgodny z upodobaniami, zero barwników i konserwantów! 

Chociaż żelki kojarzą się ze słodyczami fabrycznej produkcji, to można wyprodukować je samodzielnie we własnej kuchni. Należy użyć do tego żelatyny, albo w wersji wegetariańskiej, agar-agar. Robiąc żelki samodzielnie, można nadać im smak idealnie dostosowany do własnych upodobań. W dodatku słodycze nie będą miały sztucznych barwników ani konserwantów, a za to będzie w nich znacznie więcej owocowego soku.

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek żelatyny/agar-agar
  • sok z czarnego bzu
  • sok malinowy
  • sok jeżynowy
  • łyżka miodu
  • 1/3 szklanki naparu z lipy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdy sok będzie bazą do stworzenia zupełnie innego smaku żelków,. dlatego, jeżeli chcemy możemy użyć innych, dowolnych smaków. D o wybranego soku dodajemy rozpuszczoną w naparze lipowym żelatynę.
  • Mieszankę wylewamy ją do silikonowej foremki albo na dno naczynia żaroodpornego leciutko posmarowanego rozpuszczonym masłem.
  • Wstawiamy na noc do lodówki, rano kroimy w kostkę. Schłodzone można przechowywać przez tydzień.