Jabłka pieczone z amarantusem - pyszny deser na ciepło
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Amarantus, inaczej szarłat, jest rośliną bezcenną. Nie tylko sprzyja zachowaniu zdrowia, ale też daje fantastyczne możliwości, jeśli chodzi o popisy kulinarne. Dotyczy to zarówno mąki, ziaren, jak i poppingu – czyli prażonych nasion amarantusa. Dziś proponujemy przepyszne jabłka z amarantusem.
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 4 łyżki miodu
- 1 szklanka poppingu z amarantusa
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- łyżeczka cynamonu
- tłuszcz do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie wymieszaj miód, popping, cynamon i słonecznik.
- Jabłka umyj, zetnij im wierzchołki i wydrąż gniazda nasienne.
- Masą wypełnij wydrążone jabłka.
- Ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz w piekarniku ok. 30 minut