Domowe lody na patyku z mango

Edyta Folwarska
domowe-lody-na-patyku-poznaj-przepis-na-lody-mango-i.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomysł na letnie orzeźwienie.
łatwy
10 min
4

W ciepłe dni nic tak nie smakuje jak domowe lody! Wypróbuj nasz przepis na domowe lody z mango na patyku.

Lody możemy zrobić w ten sam sposób z każdego owocu jaki tylko sobie wybierzemy.

Lody jogurtowe z żurawiną

Domowe lody truskawkowe

Lody z gruszkami

 

SKŁADNIKI

  • świeże mango
  • szczypta cynamonu
  • kilka obranych orzechów laskowych
  • drewniane patyczki
  • foremka do lodów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże, dojrzałe i twarde mango myjemy i obieramy ze skóry.
  • Wyjmujemy pestkę.
  • Miąższ delikatnie dzielimy na niewielkie kawałki.
  • Następnie całość miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Dodajemy cynamon.
  • Orzechy zawijamy w ściereczkę i tłuczemy młotkiem na drobne kawałki (jeżeli chcemy możemy dodać też inne orzechy i je wymieszać).
  • Na dno każdej foremki do zamrażania lodów wsypujemy szczyptę orzechów, wlewamy masę mango, wewnątrz umieszczamy patyczek i wkładamy lody do zamrażalnika na kilka godzin.
Edyta Folwarska