Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami to doskonały pomysł na wykorzystanie nadwyżek jedzenia. W tym przepisie można wykorzystać nie tylko klasyczny drożdżowy placek, ale także chałkę lub ciasto z rodzynkami, czy kruszonką. Eksperymentujcie i cieszcie się smakiem dobrze wykorzystanych zapasów jedzenia. Niech nic się nie zmarnuje!
Autorski przepis Piotra Kucharskiego - eksperta od niebanalnych pomysłów na wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane - powstał specjalnie dla warsztatów kulinarnych Zero Waste z cyklu Akademii Smaku Sokołów.
SKŁADNIKI
- 300-500 g czerstwego ciasta drożdżowego
- 300 g przejrzałych owoców: truskawki lub inne w zależności od sezonu
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 100-150 ml kwaśnej śmietany do podania
- mięta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko rozmącić w mleku.
- Ciasto pokroić na plasterki i ułożyć w natłuszczonej formie. Zalać masą jajeczną.
- Przejrzałe owoce, pokroić na mniejsze kawałki i posypać nimi wierzch ciasta.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 20 minut.
- W tym czasie posiekać miętę i wymieszać ze śmietaną.
- Ciasto podawać z łyżką miętowej śmietany.