Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Lato trwa w najlepsze, a wraz z nim dookoła pełno jest dojrzałych i pysznych owoców, którym trudno się oprzeć. A jeszcze trudniej opszeć się pysznym owocowym deserom. Dziś proponujemy ciasto śliwkowe z bezą cynamonową.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
- 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland
- 2 łyżeczki cynamonu
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta
500 g śliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki ciasta oprócz jabłek dokładnie mieszany
- Gotowe ciasto przekładamy na formę.
- Jabłka kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta.
- Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C.